Hoe raken smartphonebatterijen oververhit en exploderen ze en hoe kunnen ze dit voorkomen?

Schrijver: John Pratt
Datum Van Creatie: 12 Januari 2021
Updatedatum: 1 November 2024
Anonim
Een Meisje Wist Niet dat een Camera Haar Filmde, dus Deed Ze Dit
Video: Een Meisje Wist Niet dat een Camera Haar Filmde, dus Deed Ze Dit

Inhoud

Zoals we een paar dagen geleden al hebben gemeld, heeft de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission (CPSC) nu officieel de terugroepactie van de Samsung Galaxy Note7 bevestigd. Hun beslissing is een reactie op in totaal 35 gemelde gevallen van explosie van de batterij. Onder hen een leraar uit Essex, VK, die haar apparaat zag ontploffen terwijl het tijdens het opladen op een tafel lag.

We behandelen de volgende onderwerpen hier ...

  • Waarom smartphonebatterijen exploderen
  • Hoe gebeurt dit in de praktijk
  • Voorkomen dat smartphonebatterijen exploderen
  • Hoe weet ik dat mijn Galaxy Note7 niet zal ontploffen?

Waarom smartphonebatterijen exploderen

Smartphonebatterijen zijn niet het enige type batterij met explosieve neigingen. Zoals gerapporteerd door het futurisme, eindigde een testrit met Tesla's Model S met de auto die in vlammen opging en de vier mensen die in de auto zaten op de vlucht sloegen toen de Model S snel veranderde van een hypermodern elektrisch voertuig van de toekomst in een smeulende stapel stof.


Dit was niet de eerste keer dat de Model S in brand vloog. "Eerdere branden van de Model S werden toegeschreven aan een lekke band in het chassis en de achterkant van de batterij", legt Jamie Lendino van ExtremeTech uit. Om het probleem op te lossen, heeft Elon Musk, CEO en productarchitect van Tesla Motors, aangekondigd dat "alle auto's die na 6 maart worden geproduceerd, drie nieuwe bodembeschermingen zullen hebben, gemaakt van aluminium en titanium."

Vanaf juni 2016 bedroeg de cumulatieve wereldwijde verkoop meer dan 129.000 stuks, wat verbleekt in vergelijking met het aantal oplaadbare lithium-ionbatterijen dat wordt gebruikt in draadloze toepassingen. Volgens de European Association for Advanced Rechargeable Batteries worden er elk jaar meer dan een miljard lithium-ionbatterijen gemaakt en dit aantal zal naar verwachting alleen maar toenemen naarmate meer mensen overstappen op elektrische voertuigen.

Wat branden met lithium-ionbatterijen zo gevaarlijk maakt, zoals alle brandweerlieden die werden ingeschakeld om de laaiende Tesla S-voertuigen neer te zetten, ontdekten, is het feit dat als water reageert met het lithium, het vuur zelfs erger wordt. De brandweerlieden moesten het gebied afsluiten en de auto besproeien met een speciaal schuim dat in dit soort situaties werd gebruikt.


De reden waarom lithium-ionbatterijen zo hevig kunnen ontploffen en verbranden, heeft alles te maken met hun ontwerp en natuurlijke eigenschappen. "Lithium wordt opgeslagen in de anode (negatieve elektrode) en tijdens de ontlading naar de kathode (positieve elektrode) getransporteerd via een organische elektrolyt", legt de publicatie Veiligheid van lithium-ionbatterijen van de European Association for Advanced Rechargeable Batteries uit.

Wanneer lithium-ionbatterijen zich in een omgeving bevinden waar overmatige hitte geleidelijk kan worden afgevoerd, stabiliseren de batterijen zich en koelen ze geleidelijk af. Maar wanneer de hitte niet kan worden afgevoerd - wat vaak gebeurt in een smartphone of een grote batterij van een elektrisch voertuig - zal de batterijtemperatuur stijgen en uiteindelijk een toestand bereiken waarin zich een situatie kan voordoen die thermische op hol slaan wordt genoemd.

In een dergelijke situatie verandert een temperatuurstijging de omstandigheden op een manier die een verdere temperatuurstijging veroorzaakt, wat vaak tot verwoestende resultaten leidt. Lithium-ionbatterijen zijn bijzonder vatbaar voor thermisch weglopen omdat ze verschillende componenten bevatten die onder specifieke omstandigheden kunnen reageren en warmte of vlammen kunnen genereren, waaronder de passiveringslaag, PE-afscheiders, PP-scheiders, oplosmiddelen, bindmiddel en elektrolyt.


Hoe gebeurt dit in de praktijk?

"Een veelvoorkomende bron van batterij-explosie is dat een gebruiker een batterij in zijn zak stopt, samen met wisselgeld, paperclips of andere metalen voorwerpen", zegt een artikel op Battery University, een site gewijd aan de basisprincipes van batterijen. Hoewel moderne smartphonebatterijen zeer kleine contactpunten hebben, is het mogelijk om kortsluiting te veroorzaken, wat kan leiden tot een gewelddadige explosie.

De gebruikers die hun Note 7-apparaten echter in vlammen zagen ontbranden, hadden de batterij in de smartphone. Dus wat was er gebeurd? Volgens de laatste rapporten werden de elektroden in de batterij door een productiefout te dicht bij elkaar geduwd, waardoor er weinig tot geen ruimte overbleef om de positieve en negatieve platen in de batterij te houden. "Als er iets tussen deze twee platen komt, kan dit problemen veroorzaken, vooral als de dingen niet zijn ontworpen volgens de noodzakelijke normen, en u de batterij vervolgens onder de spanning van overladen plaatst", stelt de veiligheid van lithium-ionbatterijen verslag doen van. Met andere woorden, de extra stroom die ontstaat tijdens het opladen veroorzaakte een interne kortsluiting waardoor de accu's explodeerden.

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, treedt er een thermische runaway op wanneer lithium-ionbatterijen een bepaald punt overschrijden, waarbij alle interne beschermingsmechanismen worden omzeild. De explosieve Note7-apparaten hadden er verschillende in - een in de oplader, een in de buurt van de USB-poort en een andere in de batterij zelf - maar ze waren niet in staat om te voorkomen dat de chemische reactie intensiveerde.

Voorkomen dat smartphonebatterijen exploderen

Samsung heeft verdere batterij-explosies voorkomen door "een" snelle oplossing "vrij te geven voor koppige Galaxy Note 7-bezitters die hun apparaten niet willen retourneren, ondanks de wereldwijde terugroepactie over batterijen die mogelijk zouden kunnen ontploffen," aldus Engadget. Deze oplossing beperkt de batterij van de Note 7 tot 60 procent, waardoor hopelijk toekomstige problemen met oververhitting worden voorkomen.

Maar je hoeft niet de mankracht van een grote, multinationale gigant te hebben om te voorkomen dat de batterij van je smartphone explodeert. Dit zijn onze top 5 beste tips:

  • Gebruik alleen de originele batterij en oplader van de fabrikant.
  • Koop al uw accessoires bij gerenommeerde leveranciers en fabrikanten.
  • Laat uw apparaat nooit achter in warme of extreme kou.
  • Houd vloeistoffen en vocht uit de buurt.
  • Lees de instructies voor uw apparaat en accessoires.

Lees ons volledige artikel over dit onderwerp voor meer handige tips om te voorkomen dat de batterij van uw smartphone explodeert.

Hoe weet ik dat mijn Galaxy Note7 niet ontploft?

In hun laatste persbericht stelt Samsung: "Onze hoogste prioriteit is de veiligheid van onze klanten, en we dringen er bij Galaxy Note7-gebruikers sterk op aan onmiddellijk deel te nemen aan het vervangingsprogramma op basis van lokale beschikbaarheid."

Om hun gebruikers te helpen bepalen of hun apparaat is getroffen door de fabricagefout, heeft het bedrijf een groen batterijpictogram geïntroduceerd dat zichtbaar is op de statusbalk, het scherm Always On Display en het scherm Power Off. Alle apparaten met het groene batterijpictogram zijn volkomen veilig in gebruik. Bovendien hebben apparaten uit de nieuwe serie Galaxy Note7-smartphones een vierkant symbool op het etiket van de verpakking, zodat gebruikers de status van de smartphone kunnen identificeren nog voordat ze deze uit de winkel halen.

We ontvangen verkoopcommissie als u artikelen koopt via onze links. Leer meer.

De Harry Potter Wizard verenigen zich releae datum komt ergen dit jaar en je kunt maar beter klaar zijn al het gebeurt. Gebruik deze uitpliting om alle te weten te komen over de functie, vereiten en g...

Google' Nexu 6 met de volledig vernieuwde Android 5.0 Lollipop-update i eindelijk verkrijgbaar bij meerdere provider in de Verenigde taten en wordt zowel vanuit Motorola.com al via de Google Play ...

Deel