Ik ben een groot fan van de mogelijkheid om Linux-distributies vanaf een flashstation uit te voeren, waarmee gebruikers Linux kunnen uitproberen voordat ze een installatie uitvoeren of zelfs om het hele besturingssysteem op een USB-sleutel te gebruiken om overal te gebruiken. Het lijkt erop dat Windows 8 deze mogelijkheid ook zal hebben. Liliputing heeft een mooie stapsgewijze handleiding voor het installeren van Windows 8 vanaf een flashstation (perfect voor installatie op netbooks en ultrabooks zonder een optische-schijfeenheid), en nu vond Brad Linder een goede handleiding voor het draaien van het hele besturingssysteem.
Dubbed Windows To Go, laat het OS gebruikers toe om Windows 8 op te starten door te booten vanaf de USB-stick in plaats van de harde schijf. Dit kan een verandering van de BIOS-instellingen van een computer vereisen, maar dit is meestal niet moeilijk om te doen.
Het Windows 8-image op het flashstation is persistent, wat betekent dat u gegevens kunt opslaan en dat die gegevens aanwezig zijn als u het opnieuw opstart, zelfs als u zich op een andere computer bevindt. Gebruikers kunnen apps installeren en bestanden opslaan, net als bij een normale installatie.
Het proces vereist een flashstation met minimaal 16 GB (maar groter is beter), de Windows 8-schijfkopie en de Windows geautomatiseerde installatiekit. Weet je nog dat Victorinox Slim Duo-flitser ik vorige week noemde met de twee 64-GB sticks? Dat zou precies het ding kunnen zijn.
Als u echter een volledig besturingssysteem van de USB-schijf wilt uitvoeren, moet u opteren voor iets snels. Het gebruik van een USB 3.0-station met een computer met een compatibele supersnelle poort helpt ook. Linux is vrij licht op bronnen, in tegenstelling tot Windows, dus het zal interessant zijn om te zien hoe Windows To Go prestatiegericht is.
Born City.com heeft de volledige set instructies plus links naar waar je de software en hulpprogramma's kunt downloaden om dit te laten werken. Houd er rekening mee dat de Windows 8-afbeelding waarmee u gaat werken een vroege release is voor ontwikkelaars, niet het laatste besturingssysteem. Het is niet duidelijk of Windows To Go zelfs de uiteindelijke release haalt.
Ik hoop van wel, want het hebben van een OS op een stick is erg handig. Vooral als het alle programma's heeft die je leuk vindt of nodig hebt en je bestanden. Ik bewaar altijd een kopie van Linux Mint op USB bij me, waar ik ook ga, voor het geval dat ik iemand met een computerprobleem moet helpen of als er iets met mijn eigen laptop gebeurt. Reizen heeft altijd het risico dat er iets misgaat met uw computer, en als u zich in een ander land bevindt, is het mogelijk dat u geen technische ondersteuning of vervanging kunt krijgen.
Ik hoorde ook van een vrijwilliger in een opvangcentrum voor daklozen dat ze mensen die probeerden weer op te staan ertoe aanzetten een USB-sleutel met een Linux-distro en hun belangrijke bestanden te hebben voor het geval ze ergens met een computer zouden blijven.
Ongeacht wat Microsoft uiteindelijk beslist, kunt u de Windows 8-afbeelding downloaden en dit vandaag zelf proberen.