Inhoud
- Wat is een virus?
- Kan uw Android een virus krijgen?
- Hoe controleer je of je telefoon een virus heeft?
- Hoe een virus op Android te verwijderen
- Wees alert bij het installeren van apps
Als u vermoedt dat uw telefoon mogelijk een virus bevat, bent u bij ons aan het juiste adres. Deze korte tutorial toont de eenvoudige en gemakkelijke stappen om malware te detecteren en te verwijderen op uw Android.
Wat is een virus?
Technisch gezien is een computervirus een programma dat is ontworpen om schade aan te richten in een systeem. Een van de onderscheidende kenmerken van een virus is het vermogen om andere programma's en bestanden te repliceren en te beschadigen. In die zin is er tot nu toe geen Android-virus geweest. Maar aangezien de term virus door de jaren heen losjes door miljoenen mensen is bedacht om bijna alle vormen van slechte apps, programma's of gedrag in Android te dekken, gebruiken we het hier ook liever. Dus als we virus zeggen, kan dit elke kwaadaardige app of software op het Android-platform betekenen.
Kan uw Android een virus krijgen?
Door de jaren heen zijn er veel vormen van virussen geweest die problemen veroorzaken in de Android-omgeving. De meest voorkomende zijn spyware, ransomware en de vervelende pop-ups. Android-spyware is voornamelijk gebouwd om uw surfgedrag te bespioneren, zodat gegevens erover kunnen worden verkocht aan externe adverteerders. In sommige extreme gevallen heeft ransomware onlangs de krantenkoppen gehaald over de hele wereld nadat een aantal spraakmakende doelen en kritieke instellingen waren getroffen. Ransomware omvat alle soorten kwaadaardige software die een apparaat overneemt, het vergrendelt en de gebruiker dwingt een bedrag te betalen om toegang te krijgen.
Hoe controleer je of je telefoon een virus heeft?
Android-virussen willen hun aanwezigheid zoveel mogelijk niet bekendmaken. Ze profiteren van stealth en kunnen op afstand worden geactiveerd wanneer een gebruiker dit niet verwacht. Als u niet oppast of alert bent op tekenen van malware of virus op uw apparaat, kunt u zich meestal afvragen wat er mis is met uw telefoon. Gelukkig zijn er veel subtiele en voor de hand liggende tekenen van virusinfectie op een Android-apparaat. Bekijk ze hieronder.
Apps blijven crashen. Hoewel het normaal is dat sommige apps van tijd tot tijd crashen, kunnen willekeurige en overmatige crashes een teken zijn van malware. Als u merkt dat uw apparaat de laatste tijd problemen heeft met het crashen van apps zonder duidelijke reden, is het waarschijnlijk de hoogste tijd om op malware te controleren.
Datagebruik is gestegen. De meeste virussen zijn ontworpen om ergens aan een controlerende server te rapporteren. Ze sturen mogelijk gestolen informatie of proberen te communiceren met een hacker voor hun volgende stap. Dit soort activiteiten vinden vaak op de achtergrond plaats, dus u hoeft niet per se de slechte app te openen. Als u merkt dat het gegevensgebruik de laatste tijd is toegenomen, ook al gebruikt u het internet niet zo vaak, dan kan dit een teken zijn van een virusinfectie.
Willekeurige of buitensporige pop-ups. Onregelmatige pop-ups bij het gebruik van een webbrowser of bij het uitvoeren van een app kunnen normaal zijn. Als u echter pop-ups krijgt, zelfs wanneer u geen browser opent of een totaal andere app gebruikt, kan er malware op uw telefoon aanwezig zijn. Kwaadaardige pop-ups worden vaak veroorzaakt door een slechte app die u mogelijk in het verleden heeft geïnstalleerd. In sommige gevallen kunnen legitiem ogende apps na enige tijd worden bijgewerkt naar een sinistere versie en ervoor zorgen dat pop-ups worden weergegeven.
Verhoging van de telefoonrekening. Vraagt u zich af waarom uw telefoonrekening is opgelopen? Het kan te wijten zijn aan een virus. Van sommige malwareversies is bekend dat ze premium sms-service gebruiken om berichten te verzenden. Als u niet alert bent, kan uw provider u kosten in rekening brengen voor deze berichten, in de veronderstelling dat u ze kent.
Aanwezigheid van buitenaardse apps. Heb je onbekende apps opgemerkt? Nogmaals, het kan worden veroorzaakt door malware. Als er een app op uw telefoon staat waarvan u niet meer weet dat u deze heeft geïnstalleerd, moet u deze meteen verwijderen. Sommige malware kan uw telefoon overnemen en de beveiliging ervan in gevaar brengen. Zodra dat gebeurt, kunnen andere apps zonder uw medeweten worden geïnstalleerd.
Probleem met leeglopen van de batterij. Het is normaal dat de batterij leeg raakt, maar als u merkt dat de batterij de laatste tijd erg snel leegloopt, kan dit te wijten zijn aan een virus. Sommige malwareactiviteiten op de achtergrond kunnen veel middelen vergen en veel stroom verbruiken. Bij het omgaan met problemen met het snel leeglopen van de batterij, moet virusinfectie altijd als een van de mogelijke oorzaken worden beschouwd.
Oververhitting en trage prestaties. Een ander voor de hand liggend neveneffect van een virusinfectie in Android is oververhitting, bevriezing of vertraging. Hoewel het normaal is dat een telefoon warm wordt, moet u alert zijn op de aanwezigheid van een virus als uw telefoon steeds oververhit raakt of als de prestaties traag lijken.
Hoe een virus op Android te verwijderen
Als u vermoedt dat er een virus op uw telefoon aanwezig is vanwege de aanwezigheid van een of meerdere bovengenoemde symptomen, kunt u een aantal dingen doen.
Fabrieksinstellingen
Dit klinkt drastisch en onnodig in zo'n vroege fase van uw probleemoplossingsladder, maar het is misschien ook het meest effectief. U kunt ervoor kiezen om dit te doen, afhankelijk van de situatie waarin u zich bevindt. Als uw telefoon bijvoorbeeld al te problematisch is geworden en u deze nauwelijks kunt gebruiken vanwege pop-ups, oververhitting of trage prestaties, betwijfelen we of er iets effectiever is dat u kunt iets anders doen dan opnieuw beginnen. Door een fabrieksreset uit te voeren, kunt u de oorzaak van het virus en de symptomen in één keer verwijderen.
Als u de fabrieksinstellingen terugzet, worden al uw persoonlijke gegevens gewist, dus als u kunt, probeer dan een back-up te maken van uw onvervangbare foto's, video's, documenten, enz. Voordat u de telefoon wist.
Installeer een antivirus-app
Voordat u uw apps opnieuw installeert, moet u ervoor zorgen dat u een extra beschermingslaag aan uw apparaat toevoegt. Het hebben van een antivirusprogramma, hoewel niet 100% garantie dat het zal helpen, is zeker een goed idee. Er is een constante kat-en-muisstrijd tussen antivirusuitgevers en malware-ontwikkelaars, dus nieuwere, sluipender virussen slagen er mogelijk nog steeds in om door een antivirusdetectiesysteem te gaan.
Er zijn veel antivirus-apps die u kunt gebruiken in Google Play Store. Zorg ervoor dat u er een kiest uit een betrouwbare bron. Houd er rekening mee dat sommige malware zichzelf ook als antivirus-apps kan maskeren. Blijf bij antivirus-apps van bekende uitgevers zoals AVG, Norton, enz.
Verwijder handmatig slechte apps
Als u denkt dat het virus terugkeert na een fabrieksreset, komt dat waarschijnlijk doordat u alleen dezelfde set apps heeft geïnstalleerd. Om dit te controleren, start u het apparaat op in de veilige modus en observeert u het. Veilige modus is een geweldig hulpmiddel bij het detecteren van een probleemapp. In deze modus worden alle apps van derden opgeschort, dus als het probleem afwezig is wanneer uw Android in de veilige modus draait, betekent dit dat er een schadelijke app in het systeem zit. In deze modus zou u de vooraf geïnstalleerde apps normaal moeten kunnen gebruiken en zonder problemen de basisnetwerkservices kunnen gebruiken.
Als u niet weet hoe u uw Android in de veilige modus moet opstarten, gebruik dan Google om ze te zoeken.
Om te bepalen welke van uw apps de problemen veroorzaken, moet u de telefoon opnieuw opstarten in de veilige modus en deze stappen volgen:
- Start op in veilige modus.
- Controleer het probleem.
- Zodra u heeft bevestigd dat de schuld van een app van een derde partij is, kunt u apps afzonderlijk gaan verwijderen. We raden u aan te beginnen met de meest recente die u hebt toegevoegd of die u niet hebt geïnstalleerd.
- Nadat u een app hebt verwijderd, start u de telefoon opnieuw op naar de normale modus en controleert u het probleem.
- Herhaal stap 1-4 als uw telefoon nog steeds problemen geeft.
Wees alert bij het installeren van apps
U bent de eerste verdedigingslinie van uw apparaat. Als u niet oppast bij het kiezen van apps, is de kans groot dat deze in de nabije toekomst door een virus worden geïnfecteerd. Wees extra waakzaam bij het winkelen voor apps, aangezien deze de belangrijkste reden zijn voor veel malwaregevallen. Sommige apps kunnen zich aanvankelijk als legitiem voordoen, maar kunnen na verloop van tijd hun ware aard veranderen zonder dat u het weet. Blijf bij officiële apps en vermijd apps van onbekende bronnen. Als je het niet zeker weet, probeer dan wat onderzoek te doen of recensies van andere gebruikers te lezen. Zorg er ook voor dat je altijd een betrouwbare antivirus-app hebt, zodat er wat extra bescherming is bovenop de eigen beveiliging van Android. Zorg ervoor dat u slechts één antivirusprogramma tegelijk gebruikt. Het hebben van meer dan één kan een ernstig prestatieprobleem veroorzaken.