Inhoud
Heeft u hulp nodig met uw Google Pixel 2 die blijft bevriezen of niet reageert? Lees hoe u dit probleem kunt oplossen met algemene methoden of standaardoplossingen.
Constante vertragingen, crashes en bevriezingen zijn gebruikelijke indicatoren van prestatieproblemen bij elektronica en mobiele apparaten. Vaak zijn deze symptomen gekoppeld aan onvoldoende geheugen, bijvoorbeeld wanneer het interne geheugen bijna vol is. Slechte updates en beschadigde downloads behoren ook tot de andere triggers.
Er zijn ook momenten waarop het scherm van een apparaat vastloopt wanneer de processor uitgeput raakt door langdurig gebruik, waardoor het apparaat oververhit raakt. Al deze mogelijke oorzaken houden verband met de software en kunnen daarom aan de kant van de gebruiker worden opgelost. In het ergste geval kan een fysieke of vloeibare schade ook de oorzaak van het probleem zijn. Helaas is voor dit soort hardwareproblemen service al nodig om het probleem te verhelpen en uw apparaat weer soepel te laten werken.
Als een van de bovengenoemde symptomen meer dan eens op uw Google Pixel 2-handset optreedt, kan dit een serieuzer probleem betekenen waarvoor meer geavanceerde oplossingen nodig zijn. Maar zolang de hardwarecomponenten goed werken, is het nog steeds mogelijk om het probleem aan uw kant op te lossen.
Voordat we verder gaan, moet u, als u op zoek bent naar een oplossing voor een ander probleem, onze Google Pixel 2-pagina voor probleemoplossing bezoeken, want we hebben al enkele van de meest voorkomende problemen met deze telefoon aangepakt. Maar als je hulp nodig hebt, vul dan onze vragenlijst voor Android-problemen in en klik op Verzenden. Wees gerust, we zullen uw bezorgdheid onderzoeken.
Wat te doen als uw Google Pixel 2 constant vastloopt?
Hieronder worden standaardprocedures en tijdelijke oplossingen weergegeven die worden gebruikt om een probleem op de Google Pixel 2 op te lossen dat constant vastloopt of niet reageert. Als u een relevant probleem op hetzelfde apparaat wilt oplossen, kunnen de volgende stappen u helpen. Voel je vrij om deze methoden te raadplegen als dat nodig is.
Eerste methode: gedwongen herstart.
Een geforceerde herstart werkt hetzelfde als een zachte reset, alleen dat dit gebeurt via de hardwaretoetsen, aangezien het scherm niet reageert op aanraakinvoer.
Er worden tijdens het proces geen gegevens beïnvloed zolang het correct wordt uitgevoerd. Alle geopende apps en browserpagina's worden gedwongen gesloten. Om te beginnen, volgt u hier hoe u een gedwongen herstart uitvoert op uw Google Pixel 2:
- Houd de Aanknop en Knop Volume omlaag tegelijkertijd ongeveer 7 tot 8 seconden ingedrukt of totdat de telefoon trilt, opnieuw opstart en weer opstart naar een volledig werkende staat.
Tweede methode: controleer en beheer de interne opslag.
Uw telefoon loopt ook vaker vast, vooral als het geheugen bijna leeg is. Controleer en beheer de interne opslag op uw Google Pixel 2 om er zeker van te zijn dat dit uw problemen niet veroorzaakt. Als u ziet dat de beschikbare opslag minder dan 10 procent is, moet u wat ruimte vrijmaken door een deel van de opslagruimte te verplaatsen of te verwijderen. uw apps en gegevens van uw apparaat.
- Ga naar om opslagruimte te controleren en vrij te maken Instellingen-> Opslag menu en tik vervolgens om een categorie te selecteren.
Als je wilt, kun je je apparaat ook zo instellen dat er automatisch opslagruimte wordt vrijgemaakt door foto's en video's waarvan een back-up is gemaakt, te wissen uit de interne opslag van je telefoon wanneer deze vol raakt.
- Ga hiervoor naar Instellingen-> Opslag-> tik vervolgens op Slimme opslag.
U kunt ook handmatig opslagruimte vrijmaken door ongebruikte foto's, video's en apps van uw apparaat te verwijderen.
- Navigeer hiervoor naar Instellingen-> Opslag-> tik vervolgens op Maak ruimte vrij. Om een item te selecteren om te verwijderen, tikt u op het lege vak rechts van het item (s) en tikt u vervolgens op Vrijmaken.
Als je geen items in de lijst vindt, tik je op de optie om recente items te bekijken en volg je de instructies op het scherm.
Derde methode: sluit apps die op de achtergrond worden uitgevoerd.
Wanneer u meer apps op de achtergrond laat draaien, bestaat de neiging dat al deze apps crashen. Als dit gebeurt, kunnen de volledige systeemfuncties worden beïnvloed. Om dit te voorkomen, sluit u alle recente apps die u onlangs heeft geopend en start u uw apparaat opnieuw op.
- Open hiervoor het Instellingen app, tik op Apps en meldingen-> App-info. Wanneer u dit menu bereikt, selecteert u de app (s) die u wilt sluiten en tikt u op Forceer stop.
Als het probleem zich alleen voordoet bij het gebruik van een bepaalde app, heeft die app waarschijnlijk een fout. In dit geval kunt u de grillige app gewoon van uw apparaat verwijderen of verwijderen.
Vierde methode: start op in de veilige modus en diagnosticeer apps.
Als u uw telefoon opstart in de veilige modus, kunt u bepalen of een app van derden ervoor zorgt dat uw Google Pixel 2 vastloopt of niet meer reageert. Alle apps en services van derden of gedownloade apps en services worden in deze modus omzeild of tijdelijk uitgeschakeld, waardoor u het probleem gemakkelijker kunt isoleren. U kunt als volgt de veilige modus openen op uw Google Pixel 2:
U kunt op twee manieren opstarten in de veilige modus: wanneer uw apparaat is ingeschakeld of wanneer het is uitgeschakeld.
- Om de veilige modus te openen terwijl uw apparaat is ingeschakeld, houd de Kracht -toets en houd vervolgens de Schakel uit optie op uw scherm voor een paar seconden. Als u het label Veilige modus onder aan uw scherm ziet, geeft dit aan dat u zich al in de veilige modus bevindt.
- Om de veilige modus te openen terwijl uw apparaat is uitgeschakeld, druk de Kracht knop voor een paar seconden. Laat de knop los als je het Google-logo ziet en de animatie begint. Houd vervolgens de Knop Volume omlaag totdat de animatie eindigt.
Uw apparaat start dan in de veilige modus en het Veilige modus label verschijnt onder aan het scherm.
Observeer uw apparaat in de veilige modus. Als het probleem zich niet voordoet in de veilige modus, is een gedownloade app waarschijnlijk de trigger. Probeer te zien welke van uw recente apps het probleem veroorzaakt. U kunt uw gedownloade apps een voor een verwijderen en vervolgens uw apparaat na elke verwijdering opnieuw opstarten om te zien of het probleem daarmee is opgelost.Nadat de grillige app is verwijderd, kunt u uw andere apps opnieuw installeren.
Maar als het probleem zich blijft voordoen in de veilige modus, zijn gedownloade apps niet de boosdoener, dus u moet de software en hardware van uw apparaat oplossen.
Vijfde methode: controleren op software-updates.
Software-updates worden uitgerold om nieuwe en verbeterde functies voor uw telefoon te bieden. Ze bevatten ook officiële fixes voor softwarefouten die zijn veroorzaakt door de vorige firmware-update (s). Als het probleem dat u ondervindt een probleem is na de update, kan een nieuwe firmware-update dit mogelijk oplossen.
- Ga naar om te controleren op beschikbare software-updates voor uw Google Pixel 2 Instellingen-> Systeem-> Over de telefoon menu.
U krijgt een updatemelding als er een update beschikbaar is. Maak een back-up van uw telefoon voordat u de nieuwe update downloadt en installeert. Volg daarna de instructies op het scherm om de nieuwe software-update op uw apparaat te implementeren. Uw Google Pixel-telefoon krijgt de nieuwste versie van Android rechtstreeks van Google.
Laatste optie: reset uw Google Pixel 2 naar de fabrieksinstellingen (harde reset).
Voor softwaregerelateerde problemen bij constant vastlopen en niet-reagerende beeldschermen die niet konden worden verholpen met een van de eerdere methoden, zou het uitvoeren van een volledige systeemreset noodzakelijk zijn. Een fabrieksreset wordt vaak beschouwd als de laatste optie bij het omgaan met serieuzere softwareproblemen op smartphones. U kunt deze reset dus ook overwegen als het probleem zich blijft voordoen en u geen opties meer heeft. Houd er echter rekening mee dat een fabrieksreset al uw persoonlijke gegevens van uw apparaat zal wissen. Dat gezegd hebbende, zorg ervoor dat u een back-up maakt voordat u begint met het opnieuw instellen. U kunt een back-up van uw gegevens maken op uw Google-account, zodat u ze veilig en gemakkelijk kunt herstellen. Zorg er ook voor dat uw apparaat voldoende stroom heeft om onderbrekingen te voorkomen. Laad indien mogelijk uw telefoon op en laat deze aangesloten totdat de reset is voltooid.
U kunt als volgt de fabrieksinstellingen herstellen op uw Google Pixel 2-smartphone:
- Ga in Instellingen en scroll naar beneden om te selecteren Systeem.
- Tik op Reset opties en dan Wis alle gegevens (fabrieksreset).
- Scrol omlaag om te bevestigen en tik op Reset aan de onderkant.
- Bevestig uw pincode of toegangscode en ga verder.
- Wacht tot het opnieuw instellen is voltooid en uw telefoon opnieuw opstart.
Observeer uw apparaat na het resetten om te zien of het probleem is verholpen. Als dit niet het geval is, overweeg dan de volgende opties.
Wat te doen als het probleem aanhoudt?
Escaleer het probleem naar de klantenservice van uw provider of neem contact op met Google Support voor verdere hulp en aanbevelingen. Als u vermoedt dat een hardwareschade ervoor zorgt dat uw Google Pixel 2 constant vastloopt of niet meer reageert, kunt u uw apparaat rechtstreeks naar een servicecentrum brengen en het laten diagnosticeren door een technicus voor reparatie van hardwareschade. Als uw apparaat nog steeds onder de garantie valt, vergeet dan niet gebruik te maken van de garantie.
Google Pixel 2-berichten die u wellicht wilt lezen:
- Google Pixel 2 repareren die niet wordt opgeladen [Handleiding voor probleemoplossing]
- Waarom gaat mijn Google Pixel 2 niet aan en hoe kan ik dit oplossen? [Gids voor probleemoplossing]
- Wat te doen met Google Pixel 2 die geen verbinding kan maken met wifi? [Gids voor probleemoplossing]
- Google Pixel 2 repareren die geen sms-berichten of sms-berichten kan verzenden of ontvangen [Handleiding voor probleemoplossing]