OS X El Capitan is de nieuwste versie van OS X voor Mac-machines, maar hoe presteert het op een oudere Mac?
Hoewel El Capitan grotendeels hetzelfde uiterlijk en gevoel heeft als OS X Yosemite, bevat de nieuwe versie veel nieuwe functies, zowel groot als klein, die bewijzen dat het een mooie upgrade is ten opzichte van de vorige versie. Bovendien beweert Apple dat gebruikers tot 2x hogere snelheden krijgen bij het schakelen tussen apps, dus de prestaties zijn deze keer ook een beetje beter.
In het verleden draaide ik een paar maanden OS X Yosemite op mijn iMac uit 2008, en de prestaties waren ongeveer wat ik had verwacht met een oudere iMac als deze. Het openen van apps is vrij traag, en zelfs het openen van de systeemvoorkeuren kan in het begin wat traag zijn.
Ik heb 4 GB geheugen toegevoegd ter vervanging van de 2 GB waarmee het werd geleverd, en de prestaties namen iets toe, hoewel niet veel. Ik denk dat zodra ik de harde schijf vervang door een goede solid-state schijf, de prestaties een flinke boost zullen krijgen.
Tot die tijd moet ik echter de best mogelijke prestaties halen uit wat ik heb, en met de belofte van betere prestaties in OS X El Capitan, besloot ik mijn iMac onmiddellijk bij te werken naar de nieuwe versie. Dit is wat u moet weten over OS X El Capitain op een oudere Mac.
Allereerst is het afkappunt van waaruit OS X El Capitan de iMac ondersteunt medio 2007, en ik ben slechts een of twee vernieuwingen vanaf dat punt, dus het is dichtbij, maar toch draait OS X El Capitan op mijn ouder wordende iMac.
Het goede nieuws is dat OS X El Capitan perfect is geïnstalleerd op mijn iMac, hoewel het veel langer heeft geduurd dan op mijn MacBook Pro uit 2013. Dat is iets wat u kunt verwachten met een oudere Mac, dus zorg ervoor dat u voldoende tijd vrijmaakt om uw oudere computer bij te werken naar de nieuwste versie.
Toen het eenmaal was geïnstalleerd, ondervond ik geen grote problemen en de iMac behandelde de nieuwe versie grotendeels als een kampioen. Alleen al de vlotte installatie was reden voor een feestje, aangezien ik tijdens het proces op zijn minst een paar minpuntjes verwachtte. Gelukkig ging het de andere kant op.
Wat betreft de prestaties ten opzichte van OS X Yosemite, ik heb de afgelopen maanden geen enorm verschil opgemerkt dat ik El Capitan draai, maar ik kan zeker zeggen dat het niet langzamer is.
Systeemvoorkeuren worden echter veel sneller geladen dan voorheen, en de meeste apps openen binnen een paar seconden, dus het is zeker geen enorme verbetering ten opzichte van wat het was, maar het is ongeveer hetzelfde, zo niet misschien een beetje sneller deze keer .
Spotlight Search is echter nog steeds vrij traag, ook al heeft Apple veel aandacht besteed aan het sneller en beter maken. De functies zijn echter behoorlijk goed, zoals het snel kunnen ophalen van weer- en sportuitslagen, en het gebruik van natuurlijke taal om naar verschillende dingen te zoeken.
Gelukkig ben ik geen problemen tegengekomen, behalve enkele problemen die ik had met mijn Logitech-muis, hoewel dat niet echt een OS X-probleem is, maar eerder een probleem met de Logitech-software en de ondersteuning voor OS X El Capitan. Ik dacht dat ik het had opgelost door de software opnieuw te installeren, maar ik ondervind er nog steeds enkele problemen mee.
Over het algemeen heb ik het gevoel dat OS X El Capitan een geweldige update is voor mensen met oudere Macs. Als je OS X Yosemite op een oudere computer hebt geïnstalleerd, zal het updaten naar El Capitan helemaal geen kwaad, en het kan zelfs de prestaties een beetje verbeteren. U kunt desgewenst echter altijd downgraden naar OS X Yosemite.
Ik raad je echter aan om je Mac te upgraden als je kunt. Het simpelweg vervangen van de harde schijf door een solid-state drive en het toevoegen van meer geheugen kan wonderen doen om uw oudere Mac te versnellen, vooral als u deze als dagelijkse computer gebruikt. U zult de prestatieverbetering meteen opmerken.