Inhoud
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2016) Review: ontwerp en interne onderdelen
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2016) recensie: ervaring
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2016) Review: specificaties
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2016) Review: moet u kopen?
Met elke evolutie van de notebook-pc worden onze verwachtingen een beetje hoger. We zitten al jaren in de Ultrabook-rage en geen enkel bedrijf is erin geslaagd om de perfecte te creëren. Dat is moeilijk. Gebruikers hebben dunne profielen, een lange batterijduur en degelijke interne onderdelen nodig. De ThinkPad X1 Carbon van $ 1.269 is de nieuwste poging van Lenovo om de formule voor de perfecte zakelijke en professionele ultrabook precies goed te krijgen.
Touchscreens zijn verkrijgbaar in de ThinkPad X1 Carbon van dit jaar. Een vingerafdruklezer voor gebruik met de Windows Hello-functie van Windows 10 is binnen. Ook terug is het wereldberoemde ThinkPad-toetsenbord en het serieus dunne profiel van de X1.
Het heeft even geduurd, maar ik denk dat het bedrijf er misschien in is geslaagd om de ultieme dunne en lichte ThinkPad-machine te bouwen.
Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2016) Review: ontwerp en interne onderdelen
Lenovo zet de volledig zwarte en hoekige affaire voort waar de ThinkPad-lijn om bekend staat. Gesloten is de ThinkPad X1 Carbon een houtskoolplaat die koud aanvoelt. In het deksel zit een schuin ThinkPad-logo met een gloeiend rood lampje dat aangeeft wanneer de machine aan staat en wanneer deze in diepe slaap is. De machine dankt zijn naam aan het stijve carbonframe dat ervoor zorgt dat het toetsenborddek niet buigt.
De voedingspoort, OneLink-poort, Display Port en USB 3.0-poort met extern opladen bevinden zich aan de linkerkant van de notebook. Aan de rechterkant bevinden zich de koptelefoonaansluiting, nog twee USB 3.0-poorten, een full-size HDMI-poort en het Kensington-slot.
Van de gebruiker af gericht zijn twee met metaal beklede scharnieren, een uitlaatpoort en sleuven voor het plaatsen van een simkaart voor mobiele data en een SD-kaart.De luidsprekers zijn ook van de gebruiker af gericht, maar aan de onderkant van de notebook, niet aan de achterkant.
Taps toelopende randen aan de voorkant van de notebook onder de polssteun zorgen ervoor dat deze notebook nog dunner aanvoelt dan hij is. Van boven naar beneden is de ThinkPad X1 Carbon 0,65 inch op het dikste punt. De lichtste configuratie weegt 2,6 kilo, maar verschillende opties die Lenovo online aanbiedt, kunnen dat gewicht veranderen.
Belachelijk dunne apparaten dwingen zelfs zakelijke gebruikers om te wennen aan het doen van hun werk met minder paardenkracht. Andere premium notebooks gericht op hetzelfde publiek als de ThinkPad X1 Carbon zijn overgestapt op Intel Core M3-processors. Deze pc's winnen geen specifieke oorlogen, maar zijn fluisterstil omdat er geen ventilator voor nodig is.
Mijn ThinkPad X1 Carbon had een ventilator. Een daarvan was nodig om de Intel Core i5 vPro-processor te koelen. De machine kan online worden geüpgraded naar een Intel Core i7 vPro, 16GB RAM en een 512GB SSD. De mijne kwam met 256 GB opslagruimte en 8 GB RAM. Met vPro-processors kunnen IT-afdelingen van ondernemingen de machines van hun werknemers vergrendelen. Dit werkt hand in hand met de vingerafdruksensor die zich onder de rechterkant van het toetsenbord van de ThinkPad X1 Carbon bevindt.
Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2016) recensie: ervaring
Veel pc's zien er op papier en online goed uit, maar de ervaring valt uit elkaar als je hem eenmaal in handen hebt. Ruwe specificaties kunnen fungeren als een vroege waarschuwing op basis van uw behoeften, maar er zijn ook immateriële activa bij betrokken. Zakelijke gebruikers eisen een degelijk toetsenbord en een solide batterijduur. Beide zijn dingen die de ThinkPad X1 Carbon nagelt.
Lenovo zegt dat de X1 Carbon in totaal wel 11 uur kan duren. Door video te kijken, kon ik dat aantal bijna bereiken. Zeker, de notebook biedt wat ik zou classificeren als een batterijduur van een hele dag. Een week lang heb ik de machine gebruikt om een dagelijkse routine te doorstaan die om 7 uur 's ochtends begon en om 16.00 uur eindigde. Ik moest wel aan de helderheid van het scherm sleutelen om voorbij 9 uur te komen, maar dat is sowieso een beroepsrisico. Zwaardere toepassingen die op de processor steunen, hebben zeker een deuk in de hoge batterijduur van de notebook.
Ze activeren ook de ventilator van de notebook. Laat me heel duidelijk zijn, je kunt deze fan horen terwijl je werkt. Duw tegen de machine en je hoort het op een afstand van een meter of twee. De extra rekenkracht is absoluut het geluid waard in vergelijking met ventilatorloze Ultrabooks. Videobewerking erop was niet geweldig, maar productiviteits-apps werden gezongen.
Beide schermopties van de X1 Carbon kunnen een helderheid van 300 nits bereiken. Mijn versie van de machine was geladen met de 14-inch 2560 x 1440 WQHD-schermoptie die je moet zien om het te geloven. Het is niet alleen helder en scherp, maar Lenovo heeft ook gekozen voor een halfglanzend beeldscherm. Het scherm heeft het allemaal, inktzwarte tinten en kijkhoeken die onverslaanbaar zijn. Glans, wat voor mij een constant probleem is op glanzende beeldschermen, is ook geen probleem.
Omdat ik een vroege overstap was naar de Windows 2-in-1-rage die het pc-landschap overspoelde, verwachtte ik dat de beslissing van Lenovo om geen touchscreen-scherm aan te bieden in dit model een probleem zou kunnen zijn. Het was niet zo. Nadat ik een paar dagen naar dit scherm had gestoken en er niets gebeurde, raakte ik eraan gewend te vertrouwen op het zeer, zeer mooie en nauwkeurige ingebouwde trackpad. Het toetsenbord van de ThinkPad X1 Carbon is comfortabel zoals alle ThinkPad-toetsenborden.
Ik vind het geweldig dat Lenovo drie USB-poorten heeft geboden wanneer andere Ultrabooks ze weggooien om ruimte te besparen. Wat ik niet leuk vond, was dat sommige van deze poorten zich op vreemde plaatsen bevinden. De SIM-kaartsleuf en SD-kaartlezer zitten op de rug van de notebook, waardoor ze behoorlijk lastig te gebruiken zijn. Natuurlijk zul je de simkaart van je notebook niet vaak verwisselen, maar je houdt misschien wel van fotografie of het maken van foto's voor je werk. Het voelt vreemd om de SD-kaart buiten bereik te plaatsen.
Vreemd genoeg was het besluit van Lenovo om geen Thunderbolt- of USB 3.0 Type-C-poort op te nemen in de ThinkPad X1 Carbon. Ik ben gewend geraakt aan snelle foto-overdrachten op andere pc's met de technologie en had het hier graag gezien. De afwezigheid ervan ontsiert de notebook niet, maar is toch duidelijk. Een beetje toekomstbestendig maken voor een standaard die vrijwel zeker in populariteit zal toenemen, zou geen kwaad hebben gedaan. Met een draadloze technologie genaamd WiGig kan de notebook draadloos communiceren met een dock.
Ik ben niet onder de indruk van de 720p-webcamera aan de voorzijde, maar hij is in ieder geval bruikbaar dankzij autofocus. Stills lijken meer op schilderijen dan op foto's vanwege wat onscherpte.
Het Windows 10-besturingssysteem van Microsoft is een grote verbetering ten opzichte van Windows 8 en Windows 8.1. Dat gezegd hebbende, biedt Lenovo ook Windows 7-installaties op de ThinkPad X1 Carbon.
Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2016) Review: specificaties
Bewerkers: Tot een Intel Core i7 vPro met Intel HD Graphics 520 |
Geheugenopslag: 16 GB RAM en maximaal 512 GB SSD |
11 uur batterijduur |
Weergaveopties: 14-inch WQHD IPS-scherm (2560 x 1440 resolutie) of 14-inch FHD-scherm (1920 x 1080 resolutie) |
Poorten en connectiviteit: Bluetooth 4.1, geïntegreerde mobiele breedbandkaart, 802.11 AC Wi-Fi, HDMI, 3 USB 3.0-poorten, MicroSD-kaartsleuf, Mini DisplayPort, OneLink + en WiGig-connectiviteit. |
Extra's: Vingerafdruklezer met Windows Hello-ondersteuning, Lockslot, TPM-chip, 720P camera aan de voorzijde |
Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2016) Review: moet u kopen?
Als je een goedgebouwde, goed ontworpen notebook nodig hebt, moet je absoluut de ThinkPad X1 Carbon overwegen. Ik zou zelfs zeggen dat het een van de weinige Ultrabooks is die ik zonder voorbehoud kan aanbevelen.
Er zijn hier geen ernstige problemen die mij verhinderen dit te doen. Het WQHD-scherm ziet er fantastisch uit en is verblindingsvrij. Het toetsenbord is comfortabel. Poorten zijn er in overvloed. De notebook krijgt eigenlijk een batterijduur van de hele dag, op voorwaarde dat je conservatief bent met de helderheid van het scherm. Het is stevig en biedt een toetsenbord dat net zo comfortabel is als de grotere opties in het ThinkPad-portfolio. De krachtige Core I5-processor duwt de ThinkPad X1 Carbon naar thuisrun-terrein.
Lenovo heeft de Ultrabook geperfectioneerd.