Inhoud
Dus je bent aan het shoppen en je bent eindelijk op pad gegaan om een smartphone te kopen als privéfeestje. U neemt contact op met uw netwerkaanbieder om erachter te komen dat ze deze niet kunnen ontgrendelen omdat deze op de zwarte lijst staat! Je hebt nu in wezen een presse-papier op je bureau die je niet kunt gebruiken vanwege die zwarte lijst. U heeft geprobeerd contact op te nemen met de verkoper, maar u heeft niets gehoord.
Wat doe je? Wat betekent blacklisting eigenlijk? Is er een manier om de zwarte lijst te omzeilen? Volg hieronder en we laten u de informatie zien die u nodig heeft.
Wat is een telefoon op de zwarte lijst?
Telefoons worden standaard niet op de zwarte lijst verzonden. Een koerier plaatst een telefoon op de zwarte lijst omdat er iets redelijk negatiefs met die telefoon is gebeurd. Dit betekent meestal dat de oorspronkelijke accounteigenaar is gestopt met betalen op het apparaat, of dat het is gerapporteerd als gestolen, verloren is gegaan of is gedetecteerd als zijnde betrokken bij frauduleuze activiteiten. Wanneer een koerier een telefoon op de zwarte lijst plaatst, kan deze zijn netwerk van herkomst niet meer gebruiken en kan hij zeker niet worden ontgrendeld voor gebruik op een ander netwerk in de Verenigde Staten.
U kunt een telefoon op de zwarte lijst activeren, maar na een korte tijd wordt deze van het netwerk afgetrapt en kunt u er zelfs een telefoontje van AT&T over krijgen. Over het algemeen worden telefoons op de zwarte lijst als nutteloos beschouwd en daarom als presse-papiers. Een koerier plaatst over het algemeen de unieke ID die aan de telefoon is gekoppeld (of de IMEI) op de zwarte lijst en die ID kan helaas niet worden gewijzigd.
Blacklisting is een term die wordt gebruikt bij gsm-providers. Dit zijn vervoerders zoals AT&T, T-Mobile en hun dochterondernemingen. Er is een heel andere term voor CDMA-providers - providers zoals Verizon, Sprint en hun dochterondernemingen - en dat is wat een 'Bad ESN' wordt genoemd. Er is letterlijk geen verschil tussen de twee termen, het is gewoon hoe de verschillende vervoerders het interpreteren.
Dus voor de meeste mensen heb je pech; Er zijn echter nog steeds enkele methoden voor u beschikbaar.
Diensten van derden
De enige manier waarop u een zwarte lijst kunt omzeilen of een telefoon op de zwarte lijst kunt ontgrendelen, is via een extern ontgrendelingsbedrijf. Een ontsluitingsbedrijf kan maar zo goed doen. Ze kunnen de telefoon over het algemeen voldoende herstellen tot waar u deze kunt gebruiken op netwerken buiten de VS, maar wat u ook doet, u zult de telefoon nooit meer op een mobiel netwerk in de Verenigde Staten kunnen gebruiken.
Bel de koerier
Als u een particuliere koper bent, kunt u soms de koerier bellen of een van de hoofdkantoren van de koerier bezoeken om iets uit te zoeken. De zwarte lijst was tenslotte niet jouw schuld, dus waarom zou je moeten betalen voor de gevolgen?
Soms kunt u de vertegenwoordiger bij de vervoerder vertellen wat er is gebeurd. Dit omvat meestal het verifiëren van uw sofinummer, uw adres en uw rijbewijs. U moet bewijzen dat u ongetwijfeld niet de oorspronkelijke accounteigenaar bent om zelfs maar te overwegen de telefoon weer normaal te gebruiken. Als u dat kunt bewijzen, kunt u een nieuwe simkaart krijgen om met de telefoon te gebruiken en verder gaan alsof er nooit iets is gebeurd.
Dit werkt echter niet altijd. Als de telefoon bijvoorbeeld als verloren of gestolen is opgegeven, moet u het apparaat daadwerkelijk aan de koerier overgeven. En helaas verlies je al het geld dat je als privéverkoper voor de telefoon hebt betaald - er is hier niet veel bescherming, vooral als je niet weet waar de verkoper woont of hoe je contact kunt opnemen met de verkoper .
Vonnis
Zoals u kunt zien, is er niet veel hoop als het gaat om het ontgrendelen van een telefoon op de zwarte lijst. Zoals we al zeiden, als het iets is dat als verloren of gestolen is gemeld, kunt u die telefoon helemaal niet gebruiken. Services van derden zijn in dit opzicht over het algemeen niet nuttig, tenzij u van plan bent het land te verlaten of de telefoon te verkopen aan iemand die in het buitenland woont.
En helaas zijn er niet veel opties om uw kosten terug te verdienen. U kunt aangifte doen bij de politie, maar het heeft weinig zin als u niet weet waar de persoon woont of zelfs maar enige informatie over die persoon hebt.
Daarom is het altijd goed om enkele verificatiestappen te doorlopen voordat u een telefoon koopt als particuliere koper. Als je naar www.swappa.com gaat, kun je het IMEI-nummer van de telefoon invoeren in een veld, waar Swappa kan controleren of het een telefoon op de zwarte lijst is of een telefoon met een slechte ESN. Als de verkoper niet bereid is om u de IMEI te geven om te controleren, is het het risico bij het kopen gewoon niet waard. Dit kan u behoeden voor een toekomstige mislukte aankoop.
We ontvangen verkoopcommissie als u artikelen koopt via onze links. Leer meer.