Inhoud
- Safari versus Chrome
- Chrome is beter in spraak
- Safari heeft een betere interface
- Dus wat is de beste iPhone-browser?
Recente wijzigingen in de software die uw iPhone aandrijft, hebben het voor externe browserontwikkelaars (zoals Google en Google Chrome) gemakkelijker gemaakt om een aantrekkelijk alternatief te maken voor de systeemeigen Safari van het systeem. Dus wat is in Safari versus Chrome de beste iPhone-browser? Laten we het uitzoeken.
Browsers van derden zijn al heel lang beschikbaar op iOS. Sinds de lancering van de App Store hebben ontwikkelaars hun mening over webbrowsers ingediend, waarbij ze vaak functies aanbieden die niet in Safari zijn, of pas over meerdere jaren zouden bestaan. Een goed voorbeeld is browsen met tabbladen; op de eerste iPad was Safari niet veel meer dan de iPhone-browser die werd opgeblazen voor een groot scherm; het gebrek aan browsen met tabbladen was een enorm vergissing, en een die externe ontwikkelaars haastten om op te lossen.Opera bracht zijn algoritmen voor beeldcompressie (en dus bandbreedtebesparing) naar iOS, een beweging die Google vorig jaar kopieerde met 'Data Saver', een Chrome-functie die wat verkeer via de servers van Google laat lopen om te besparen op hoeveel bandbreedte je gebruikt (dit is waarschijnlijk een vreselijk voorbeeld, aangezien Databesparing is verwijderd in de meest recente versie van Chrome).
Tegenwoordig heeft Safari veel van de functies van aanbiedingen van derden overgenomen en is het op zichzelf een echt krachtige app geworden. Vanaf iOS 9 kan Safari browsen met tabbladen, wachtwoorden, bladwijzers en meer synchroniseren met Safari op OS X, geopende tabbladen ophalen van andere apparaten (zowel andere iOS-apparaten waarop Safari wordt uitgevoerd als alle Macs waarop je bent ingelogd uw iTunes-wachtwoord), enz.
Het grootste kenmerk van de concurrentie was echter de Nitro javascript-rendering-engine van Apple. Safari heeft enorme verbeteringen gezien in de laadsnelheid van pagina's, niet in de laatste plaats dankzij Nitro. Vanwege de manier waarop iOS is opgebouwd, heeft Apple externe browserontwikkelaars gedwongen om alternatieve, langzamere systemen te gebruiken om javascript weer te geven (of, in het Engels, om grote delen van moderne webpagina's weer te geven) in plaats van hen toegang te geven tot de beste delen van Safari. Het resultaat was dat geen enkele browser kon vergelijken met de snelheid en stabiliteit die Safari bood, en zelfs die met een aantal extra functies, zoals Chrome, verbleekte in vergelijking.
Die dagen zijn nu gelukkig voorbij. Onlangs (nou ja, in iOS 8) nam Apple de beslissing om ontwikkelaars toegang te geven tot de engine die Safari aandrijft, en stelde uiteindelijk de vraag "Wat is de beste iPhone-browser?" een gooi - terwijl een paar maanden geleden het antwoord een ondubbelzinnige Safari zou zijn geweest, is dat niet langer het geval.
Safari versus Chrome
Ik ga niet een heleboel benchmarks posten waarin deze twee browsers worden vergeleken, omdat ze niet langer een verhaal vertellen. Naast de overgang naar exact dezelfde systemen die door Safari worden gebruikt, heeft Chrome dezelfde sterke punten gekregen - verschillen in benchmarks voor verschillende tests vallen binnen de foutmarge; de ene browser verslaat de andere nooit echt. Hetzelfde kan gezegd worden voor het effect van Chrome op de levensduur van de batterij, het is nu beter dan ooit en vergelijkbaar met dat van Safari.
Chrome biedt een eigen instellingenscherm in de app zelf, een vertrekpunt voor de meeste iPhone-apps.
De echte verschillen komen dus in de vorm van gebruikersinterface, lay-out en functies die niets te maken hebben met hoe een webpagina wordt weergegeven.
In termen van grote veranderingen in de manier waarop de browser werkt, zijn er niet veel, maar de belangrijkste is de stem. Safari vertrouwt natuurlijk op Siri om spraakfunctionaliteit te bieden; Chrome gebruikt echter de eigen Google Now-spraakassistent van Google. Zowel Google als Microsoft hebben geprobeerd om hun digitale assistenten (Google met Google Now en Microsoft met Cortana) naar de iPhone te brengen, maar de meeste inspanningen mislukken - iOS biedt simpelweg niet het soort integratie op laag niveau waarmee deze services zouden kunnen werken. verbinden met de telefoon op een basisniveau (integratie die Androiddoetaanbod, moet worden opgemerkt).
Chrome is beter in spraak
Chrome is daarom een manier voor Google om Google Now aan de iPhone toe te voegen, en het werkt echt goed; het voelt bijna net zo natuurlijk als Siri. Wanneer u Chrome opent, krijgt u een schone pagina en een eenvoudig zoekvak in het midden van het scherm te zien; het dient als zoekvak en als adresbalk. Merk echter op dat er een microfoonpictogram aanwezig is; u kunt hierop tikken en spreken om Google Now met uw stem te gebruiken. Telkens wanneer u begint te typen, ziet u een door Google uitgevoerde microfoon bovenop het toetsenbord. Tik hierop om op elk gewenst moment over te schakelen naar gesproken zoekopdrachten.
U zult dit soort integratie steeds meer opmerken wanneer u Chrome verkent. Stem wordt meer behandeld als een first-party interactiemiddel, wat logisch is. Het is een "gemakkelijke" manier voor Google om Chrome te onderscheiden van Safari, en het maakt gebruik van hun substantiële ervaring met spraak, een gebied waarvan velen zouden zeggen dat ze Apple nog steeds leiden.
Hoewel Google de nauwe integratie van Siri met iOS niet helemaal kan evenaren (houd bijvoorbeeld de Home-knop ingedrukt om Siri overal te gebruiken, zelfs een vergrendelde telefoon), doet het wat het kan. Als u een iPhone 6s of iPhone 6s Plus heeft, kunt u 3D Touch op het Chrome-pictogram gebruiken en een gesproken zoekopdracht starten vanaf het startscherm van de iPhone. Als je je telefoon al open hebt, is hij ongeveer net zo snel als het gebruik van Siri, wat alleen maar laat zien dat Apple wat werk te doen heeft op dit gebied.
Het andere gebied waarop Chrome duidelijk superieur is, is bij het gebruik van het ecosysteem van producten van Google. Als u Chrome op de desktop gebruikt, kunt u inloggen bij Chrome op uw iPhone en krijgt u direct toegang tot al uw bladwijzers, wachtwoorden en browsegeschiedenis. Gmail-gebruikers worden tegelijkertijd aangemeld bij hun accounts, wat handig is als u ervoor kiest om geen van de mail-apps te gebruiken. Google start ook bij voorkeur Chrome in plaats van Safari als u op een link in andere Google-apps klikt. Deze omvatten apps zoals YouTube, Gmail of de Google Zoeken-app, dus het is iets om op te letten (het is ook een van de weinige gevallen waarin je een niet-Apple-app het soort 'standaard'-privileges kunt krijgen dat je vervangende apps op Android). U kunt per Google-app instellen of dit gebeurt.
Chrome heeft handige knoppen die toegankelijk zijn via omlaag vegen; het is erg handig voor bediening met één hand.
Een ander ding dat Google beter heeft gedaan dan Apple, is bediening met één hand. Vooral handig op een phablet zoals de iPhone 6s Plus, je kunt een pagina vegen en ingedrukt houden om deze opnieuw te laden zonder naar de adresbalk te hoeven reiken zoals in Safari. Wanneer u naar beneden trekt, ziet u bovenaan drie pictogrammen; herladen loslaten, maar als je naar links of rechts veegt, kun je respectievelijk een nieuw tabblad openen of een tabblad sluiten. Het werkt erg goed, hoewel het afwezig is op de iPad-versie.
Safari heeft een betere interface
Beide browsers bieden een vergelijkbare gebruikersinterface als wat u op een desktop ziet. Of u de algemene look en feel van de een boven de ander verkiest, hangt grotendeels af van uw persoonlijke voorkeur. Het is echter moeilijk te beargumenteren dat Safari gewoon beter werkt op grotere schermen zoals de 6s Plus (ondanks de opmerking over gebruik met één hand in de vorige paragraaf). Dit wordt duidelijk als u meer dan een handvol tabbladen moet openen; op de iPhone kun je kantelen naar landschap en naar buiten knijpen om een overzicht van al je tabbladen op één scherm te zien. Met Chrome bent u echter beperkt tot het een voor een doorlopen van elk tabblad totdat u vindt wat u zoekt. Het verschil is nog groter op de iPad, waar het uitknijpgebaar van Safari buitengewoon handig is.
Safari, hier weergegeven op een iPhone 6s Plus, gebruikt grotere schermen effectiever dan Chrome.
Bovendien plaatst Safari veel veelgebruikte knoppen (pagina links, pagina rechts, delen, bladwijzers, tabweergave) helemaal onderaan het scherm, waar u er gemakkelijk met uw duim op kunt tikken. In Chrome zijn ze moeilijker te vinden of te verbergen in een ander menu.
Een ander pluspunt van Safari is de nieuwe inhoudblokkering van de iPhone: apps en filters die u kunt gebruiken om bepaalde soorten internetadvertenties of andere webinhoud te blokkeren. Momenteel zijn dit soort functies alleen beschikbaar als u Safari gebruikt; het deel van iOS dat Google gebruikt om Chrome van stroom te voorzien, heeft hier geen toegang toe.
Dus wat is de beste iPhone-browser?
Dit klinkt misschien flauw, maar het hangt af van de andere soorten services en platforms die u gebruikt. Als je leven om Apple draait - je gebruikt Safari op je MacBook en iMac en bladert met een iPad op de bank - Safari is de juiste keuze; het is gewoon beter geïntegreerd in de services van Apple en iCloud. Bovendien, als je een zware iPad-gebruiker bent, is dat zo duidelijk de betere browser; het verwerkt meerdere tabbladen op de iPad op een veel intuïtievere en gemakkelijkere manier.
Het doorlopen van tabbladen in Chrome is oké, maar het is niet zo mooi als het systeem in de landschapsmodus van Safari.
Als je echter meer een soms Apple-gebruiker bent: je gebruikt Chrome op de Mac (of waarschijnlijker op je Windows-pc) en je hebt een iPhone maar geen iPad of misschien een Android-tablet, dan is Chrome de betere browser. Het synchroniseert uw browsegeschiedenis en accountinformatie tussen uw verschillende Chrome-installaties, net zoals Safari dat doet op de Mac. Het maakt ook gebruik van een vergelijkbare - en vaak superieure - stemassistent als degene die u misschien al gewend bent in de vorm van Google Now.
Als je ergens tussenin zit, is het waarschijnlijk gemakkelijker om bij Safari te blijven. Tenzij u stevig in het Google-ecosysteem zit, levert het verplaatsen van uw iPhone naar Chrome u niets op wat u nog niet heeft (behalve de spraakgestuurde engine van Google). Bekijk toch de gratis download in de App Store en laat ons in de comments weten welke iPhone-browser je verkiest: Safari of Chrome?